Fondspara – så funkar det

Att spara i fonder är enklare än många tror, och du kan sälja dina fonder när som helst. Så här kommer du igång.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fondandelar kan gå både upp och ner i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Läs fondernas faktablad och informationsbroschyr för mer information.

Varför är det bra att fondspara?

  • Du får chans till hög avkastning
  • Aktiefonder ger större riskspridning än aktier
  • Enkelt och smidigt med månadssparande

Att spara i fonder kan vara ett bra sätt att ge pengar möjlighet att växa. Ett vanligt sparkonto kan passa ibland, men att låta stora belopp bara ligga år efter år är oftast ingen bra affär.

Istället väljer många att spara i fonder. Man kan säga att en fond är som en godispåse där någon valt ut det bästa godiset åt dig. Till skillnad från aktier sprids risken automatiskt när du sparar i fonder, eftersom förvaltaren investerar i olika värdepapper.

Men även om fonder är mindre riskfyllda än aktier så är det bra att sprida sparandet över tid. Därför är det bra att månadsspara!

Så mycket kan det bli

Även ett litet belopp kan bli mycket pengar i slutändan.

Om du sparar 500 kronor i månaden i en aktiefond och får i snitt 7 procent avkastning per år så har du 86 000 kronor efter 10 års sparande.

Totalt har du fått 26 000 kronor i avkastning, vilket alltså är en värdeökning på hela 43 procent.

Ofta räknar man med att få 7% i värdeutveckling per år i en aktiefond. Det motsvarar det ungefärliga snittet för vad världsindex (MSCI World) har gett i avkastning sedan 1986. Men kom ihåg att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning. Fondsparande innebär en risk, och det är inte säkert att du får tillbaka alla pengar du satt in.

Hur funkar månadssparande?

Att månadsspara i fonder betyder att du sätter av pengar varje månad för att investera i fonder. Det är dessutom väldigt enkelt att sätta upp ett automatiskt månadssparande.

Ett automatiskt månadssparande är smart eftersom:

  • sparandet blir av utan att du behöver tänka på det
  • du köper både när fonderna går bra och dåligt vilket sprider risken över tid.

Du kan välja en eller flera fonder att månadsspara i. Ändrar du dig senare och vill ha andra fonder är det enkelt att byta.

Tre steg för att börja spara i fonder

1. Öppna konto

För att spara i fonder är det enklaste att skaffa ett investeringssparkonto (ISK). Har du inget ISK kan du lätt öppna ett hos till exempel Avanza eller Nordnet.

2. Gör ditt sparande automatiskt

Välj att månadsspara så att pengar så dras automatiskt varje månad. Ange bara vilket belopp du vill spara, vilken dag i månaden pengarna ska dras och vilket konto de ska dras ifrån.

3. Hitta fonder

När du väljer fonder kan du ta hjälp av fondbetyg och tänka på att kolla efter låga avgifter. Fundera också på vilken risk du är villig att ta - ju högre risk desto större chans till hög avkastning.

Per Wiklund, AMF Fonder
Det är viktigt att se till att avgiften är låg, då blir det mer över till dig! Höga fondbetyg från till exempel Morningstar kan också vara ett gott tecken.

Vanliga frågor och svar

Sju av tio svenskar har ett eget fondsparande2. Du behöver inte några stora förkunskaper för att fondspara, men vissa saker kan vara skönt att veta. Här får du svar på några vanliga frågor.

En fond är en samling värdepapper, till exempel aktier eller obligationer, som en eller flera fondförvaltare valt ut. Fonder kan ha olika hög risk, från räntefonder med en låg risk till specialfonder som är väldigt nischade och ofta har en hög risk.

Förvaltaren tar hand om fonden och ser till att den har en bra blandning av värdepapper enligt fondens inriktning och risknivå. 

Låga avgifter gör att mer pengar går till dig istället för till fondbolaget. Det i sin tur gör att mer pengar får möjlighet att växa. 

Ja, i ett vanligt fondsparande är du fri att ta ut pengar när och hur ofta du vill, de är alltså inte låsta på något sätt. På de flesta plattformar är det enkelt att både köpa och sälja fonder. Det brukar ta cirka ett dygn innan din fondorder har gått igenom, så du kan inte veta exakt vilken fondkurs du ska få.

Pengar du kan behöva på kort sikt kan du ha på ett vanligt sparkonto, som du kan få ganska bra ränta på just nu. Då vet du hur mycket pengar du har och behöver inte tänka på om börsen har gått upp eller ner. Men under långa tider har sparräntan varit väldigt låg, och att låta stora belopp bara ligga på ett konto år efter år är oftast ingen bra affär. I fonder har pengarna större möjlighet att växa långsiktigt.

Ett investeringssparkonto är ett skattegynnat sparande där du kan handla med fonder och andra värdepapper utan att betala skatt på vinsterna. Istället betalar du en låg schablonskatt varje år.

Ja, du kan spara i våra fonder på ett investeringssparkonto (ISK). Du kan enkelt välja våra fonder hos många aktörer som erbjuder ISK, som till exempel Avanza, Nordnet och flera av bankerna. Läs mer om var du kan köpa AMFs fonder  här.

Du kan inte öppna ett ISK via oss på AMF.

Ett grundtips är att välja fonder utifrån din sparhorisont och den risk du vill ta. Som i många andra sammanhang kan det vara klokt att inte lägga alla ägg i samma korg. Välj gärna flera olika fonder som riktar in sig på olika marknader och olika branscher. Ju bättre riskspridning du har i din portfölj, desto lägre blir risken i ditt sparande.

Ett annat tips är att välja fonder med låg avgift. Det innebär att mer pengar går till dig istället för till fondbolaget. Slutligen kan bra fondbetyg, från till exempel Morningstar, också vara ett gott tecken.

Här kan du se våra fonder.