Hur gör din pension skillnad för framtiden?

Många jobbar hårt i vardagen för att minska på sitt klimatavtryck. Det kan inkludera allt från källsortering till att flyga mindre. En hållbarhetsinsats som gör större skillnad än många känner till är att pensionsspara hållbart. Suzanna Eckerhall, hållbarhetsansvarig på AMF, berättar mer.

Kvinna i utomhusmiljö.

Placeringar som gör skillnad – för samhället och för pensionen

Svenska tjänstepensioner uppgick 2021 till 4 151 miljarder kronor1. Om de placeras rätt så kan de göra stor skillnad för en hållbar omställning. Men att förstå hur pensionsbolag arbetar med hållbarhet och hur de investerar kan kännas svårt.

– Det finns idag väldigt många alternativ för en sparare som vill placera pensionen hållbart. Det kan framstå som en djungel av fonder och sparformer med olika hållbarhetskriterier som kan vara svår att navigera i, säger Suzanna.

En pensionssparares pengar ligger ofta investerade under många år. År som både är avgörande för vilken pension man som sparare till slut får, och för bolagen som pensionen placeras i.

Det kan ändå kan vara värt för en sparare att säkerställa att ens pensionsbolag placerar pensionen så den bidrar till en hållbar omställning. Inte minst då bolag som jobbar medvetet med hållbarhetsfrågor har en större sannolikhet att skapa avkastning i framtiden:

– En pensionssparares pengar ligger ofta investerade under många år. År som både är avgörande för vilken pension man som sparare till slut får, och för bolagen som pensionen placeras i. Våra kunders pensioner investeras både i etablerade bolag som ställer om sin verksamhet på ett hållbart sätt, och i relativt nystartade bolag som jobbar med att ta fram lösningar på samhällets hållbarhetsutmaningar.

Exempel: Northvolt

Ett av de bolag som AMF har investerat i är Northvolt som producerar batterier till fordonsindustrin och lagring av energi. AMF har investerat i Northvolt i två omgångar och äger drygt 3 procent av bolaget. Det är en investering som har potential att både skapa avkastning och bidra till samhället i stort:

– Fordonsindustrin är ett bra exempel på en bransch som är inne i en omställning med ett stort behov av batteriproduktion. Northvolt kommer vara en nyckelspelare i att försörja bland annat fordonsindustrin med batterier, samtidigt som de bidrar till lokalsamhällena runt omkring sina fabriker.

Ett skräddarsytt pensionssparande

De flesta av AMFs kunder har sin tjänstepension i traditionell försäkring med garanti. Traditionell försäkring innebär att du låter AMFs förvaltare sköta placeringarna av din tjänstepension. Det är ett alternativ för dig som vill ha ett tryggt pensionssparande och som inte vill vara aktiv själv. Vi investerar din pension i bolag som arbetar medvetet med hållbarhet eftersom vi tror att de investeringarna kommer vara lönsamma över tid, och därmed få din pension att växa på lång sikt.

Vill du vara mer aktiv som sparare och ha möjlighet att påverka utvecklingen av din tjänstepension är AMFs fondförsäkring ett bra alternativ. Då har du möjligheten att själv välja de fonder du vill placera i. När vi väljer ut fonder är hållbarhet ett viktigt bedömningskriterium. Alla fonder i vårt fondutbud uppfyller AMFs hållbarhetskrav och har höga hållbarhetsbetyg.

– Många vill tänka på annat än pensionen, men är samtidigt måna om att den placeras på ett ansvarsfullt sätt. Då är den traditionella försäkringen ett jättebra val. Oavsett om du väljer traditionell försäkring eller fond, kan du som kund hos AMF känna dig trygg med att vi investerar din pension på ett ansvarsfullt sätt, avslutar Suzanna.

I vår fondlista kan du själv jämföra och läsa mer om våra fonders hållbarhetsinriktningar.

den här sidan kan du läsa mer om AMFs traditionella försäkring och fondförsäkring.

1 Pensionsmyndighetens rapport ”Sveriges pensioner 2006–2021”