Starkt halvår för AMFs fonder

Efter ett tufft 2022 med fallande börser och minskat fondsparande gick många viktiga aktiemarknader bra under första halvåret 2023. De flesta av AMFs fonder återhämtade sig rejält och gav en hög avkastning. Samtidigt finns det fortfarande stora utmaningar i Sverige och världen, som gör utvecklingen framåt osäker.

Tomas Flodén, vd AMF Fonder
Tomas Flodén är vd för AMF Fonder.

14 aktivt förvaltade fonder

Hos AMF kan du spara i 14 aktivt förvaltade fonder med olika inriktningar. Alla fonder har låga avgifter och de flesta har gett en hög avkastning under årets första sex månader. Bäst gick AMF Aktiefond Nordamerika som steg med 24,5 procent, AMF Aktiefond Global som steg med 19,4 procent och AMF Aktiefond Europa som ökade med 17,9 procent.

Flest guldfonder i Sverige

Den oberoende fondutvärderaren Morningstar har tagit fram ett nytt heltäckande och framåtblickande fondbetyg. Betyget ger fonder med goda förutsättningar i framtiden en guld-, silver- eller bronsmedalj. AMFs fonder har fått hela elva guldmedaljer.
– Vi är den förvaltare i Sverige som fått allra flest guldmedaljer. Totalt fick 41 bolag betyget guld av Morningstar, och av dessa är alltså elva stycken AMF-fonder. Det är förstås väldigt hedrade, säger Tomas Flodén, som är vd för AMF Fonder. 

Läs mer om vilka fonder som gått bäst och hur vi ser på framtiden i AMF Fonders halvårsrapport för 2023,

Läs rapporten

Text: Redaktionen
amfredaktionen@amf.se