Ett bra sätt att komma in i ett företag

Efter nio intensiva månader som traineer är nu Johanna Carlsson och Danilo Perovic redo för nästa steg – den 1 juni blir de anställda som utvecklare på AMF.

Johanna Carlsson och Danilo Perovic

Johanna Carlsson är 26 år och systemvetare från Stockholms Universitet, och Danilo Perovic är 22 år och har pluggat till datatekniker vid KTH Flemingsberg. Båda har varit med i traineeprogrammet Dev @A Program som AMF, Afa Försäkring och Alecta haft tillsammans med Nexer Tech Talent. 
 
Vad ska ni göra här på AMF?   

– Vi kommer jobba som SQL-utvecklare/ programmerare i Data Warehouse-teamet. Det är vi som tar fram data som ska användas för affärsanalys och rapportering, säger Johanna.

– Jag kommer också att jobba en del i Business Intelligence-teamet, säger Danilo. Vi bygger bland annat rapporter i analysplattformen Tableau, som ska hjälpa användare att förstå data och själva kunna göra analyser och uppföljningar.

Vad har ni lärt er under er traineetid?

– Massor! säger Johanna. Förutom att vi lärt oss allt om att hantera databaser så har vi fått utbildning i flera programmeringsspråk, webbsäkerhet och testning, men också i ledarskap och agilt arbetssätt. Sedan har man ju fått lära sig en massa om försäkring och tjänstepension...

– Ja det har varit jättebra, att vara trainee är ett bra sätt att komma in i ett företag och lära sig jobbet från grunden, säger Danilo. Alla  har varit otroligt hjälpsamma och trevliga här på AMF. Sedan har det varit kul att ha utbyte med de andra traineerna i programmet, vi var ju ett gäng på nio personer. Vårt gemensamma slutprojekt var att bygga en semesterapplikation på 48 timmar, det var en rolig utmaning. 

Har något varit jobbigt?
– Precis i början kändes det som att befinna sig i en torktumlare av information, skrattar Johanna. Det var så mycket nya intryck och många möten. Det var kul men man blev jättetrött i huvudet.

– Ja verkligen, de första veckorna kunde jag ibland gå hem och sova direkt efter jobbet, berättar Danilo.

Vad hade ni för förväntningar, blev det som ni trodde?
– Jag trodde kanske att det skulle likna plugget mer, men som tur var fick vi snabbt börja jobba med riktiga uppgifter, säger Danilo. Jag fick en väldigt positiv bild av AMF av Christina Mattsson som anställde oss, det var en avslappnad intervju och man kände sig hemma direkt.

– Jag förväntade mig att få lära mig en massa nya saker, och det fick man ju verkligen göra, säger Johanna. Och så såg jag fram emot att jobba på ett kontor och få fasta rutiner och kunna äta lunch med kollegorna. Efter åren som student känns det jättebra. 

Vad gillar ni mest med era nya jobb? 
– Jag gillar verkligen att programmera! Att man själv får bestämma hur något ska lösas - programmering kan ske på så många olika sätt, säger Danilo. Och så är det kul att det händer så mycket på IT-området, man har ju aldrig tråkigt!

– Att lära sig om hur olika delar i företaget fungerar genom att få insyn i olika system och webbgränssnitt, säger Johanna. För mig var det också viktigt att komma till ett företag som stämmer med mina värderingar, och jag tycker att AMF har ett viktigt uppdrag i samhället.Vill du också jobba hos oss?
Är du intresserad av att jobba med IT hos oss? Gör en spontanansökan här.


Om AMFs IT-verksamhet

AMF är inne i en spännande fas där den digitala transformationen skapar nya möjligheter och krav på snabba IT-leveranser och tätt samarbete med verksamheten.  På IT-enheten jobbar idag ca 100 personer, med en stor och bred kompetens.   
 
2023 firar AMF 50 år. Genom åren har vi genomfört många lyckade transformationer där vi konsoliderat och avvecklat äldre system, t ex avvecklade vi vår stordator 2019. En aktuell transformation är vår förflyttning mot molnet.  

Text: Redaktionen
amfredaktionen@amf.se