Hon letar guldkorn bland nya småbolag

En lång rad småbolag söker sig till börsen. Angelica Hanson, som förvaltar AMF Aktiefond Småbolag, har hittat flera favoriter bland nykomlingarna. Många gynnas av digitaliseringen.

2017-04-03

Med några jack i kurvan har börsen stigit sedan mars 2009. Den svåra frågan är var man fortfarande kan hitta vinnare.
– Det finns alltid bolag som går bra. Men jag tror inte att hela börsen drar i väg i år. Bilden är mer nyanserad nu, säger Angelica Hanson och sammanfattar läget:
– Rapporterna var lite bättre än väntat och den globala konjunkturen ser stark ut. Just nu väntar alla på utdelningarna, men sedan är det risk för en period med osäkerhet inför flera europeiska val. Alla väntar för att se vad som händer.

Angelica Hanson är en av Sveriges mest erfarna småbolagsförvaltare. Hon är ansvarig för AMF Aktiefond Småbolag sedan 2006, ett populärt sparalternativ som Privata Affärer utsåg till Årets Småbolagsfond 2009 och nominerade i fjol.

Arbetet har till viss del ändrat karaktär genom åren. Numera lägger Angelica Hanson en stor del av sin tid på att granska nyintroduktioner.
– Jag tror att många som tittar på börslistorna i dag blir förvånade. Det är massor av nya namn, konstaterar hon.
Bara i fjol sökte sig 54 nya bolag till First North och 21 till Stockholmsbörsen. Även i år ser nykomlingarna ut att komma i ett jämnt flöde. Bolagen har blivit proffsigare och bättre rustade för börsen, anser Angelica Hanson.
– Det har varit oerhört spännande och utmanande att sätta sig in i så många nya bolag. Det ger nya möjligheter att hitta guldkorn, men det är minst lika viktigt att undvika minor.
– Jag lägger ner jättemycket jobb på de nya bolagen. Läser in mig, träffar ledningen ett par gånger och pratar med flera analytiker. Även om jag inte är med, så har jag igen det senare eftersom jag har lärt mig bolagen.

I fjol var Angelica Hanson med på totalt 14 nyintroduktioner. En favorit är byggbolaget Serneke som gjorde debut i slutet av november.
– Med tanke på alla byggkranar i storstadsområden är byggsektorn intressant, trots att räntorna successivt klättrar uppåt lite. Serneke känns som en bortglömd nyintroduktion, säger Angelica Hanson och utvecklar:
– Bolaget presenterade nyligen en mycket stark kvartalsrapport, men står fortfarande och stampar under introduktionskursen på 110 kr. Rabatten till de större byggarna är alltför stor, så på dagens nivå är aktien klart köpvärd.
Angelica Hanson gillar också Troax, som noterades för två år sedan.
– De har lyckats i sin nisch och gynnas indirekt av digitaliseringen. Troax tillverkar nämligen system som skyddar robotar samt gallerväggar vid näthandel. Bolaget har växt kraftigt sedan introduktionen och de köpte nyligen ett spännande amerikanskt bolag.

En tredje favorit är ljudboksspecialisten Storytel som handlas på Aktietorget.
– Jag tog in den i september, vilket var lyckat. Det är ett framtidsbolag som är kul att följa. Jag gillar tanken att man kan hoppa mellan digitala böcker och ljudböcker utan avbrott.

Du verkar gilla teknikbolag?

– Ja, jag tycker att det är kul att hänga med i utvecklingen. Alla kanske inte orkar, så jag har en liten nisch där. Jag funderar mycket på hur framtidens konsument gör och hur den digitala ekonomin förändrar spelplanen för alla. Men teknikbolag kan ha högre risk, så jag vill se att de tjänar pengar.

Vad undviker du?

– Avancerade bioteknik- och komplicerade medicinbolag. Jag saknar rätt kompetens där. Generellt är det viktigt att förstå affärsmodellen och hur företaget ska tjäna pengar. Gör man inte det bör man hitta andra placeringar. Angelica Hanson har en bakgrund som bland annat finansanalytiker och institutionsmäklare.
Hon har jobbat i branschen sedan 80-talet och alltid lockats av småbolag.
– Jag tycker att det är en styrka att ha sett börs och aktier från lite olika sidor. Då får man förståelse för hela kedjan. Kanske har jag lättare att se svaga punkter och undvika fallgropar.

Varför gillar du småbolag?

– De är oftast specialiserade och det är spännande att se hur de väljer att växa. Det är också roligt att ha dialog med deras bolagsledningar som ofta är mer lättillgängliga än chefer för större börsbolag.
– Vi fondförvaltare blir lite av internkonsulter som ibland ställer obekväma frågor. Jag frågar gärna om kvinnorepresentation, ofta har nya bolag bara män i toppen. "Vi har underchefer som är damer" brukar de svara. Men jag vet att det finns många duktiga tekniktjejer som skulle kunna ha en framstående plats. 

Kvinnor är starkt underrepresenterade även i fondbranschen. Till exempel sköts de 33 svenska småbolagsfonderna till största delen av män. Förutom Angelica Hanson finns bara Catrin Jansson som förvaltar Enter Småbolagsfond.
– Arbetet är tufft i början. Det är svårt som nybörjare och lite extra svårt som kvinna. Man måste tyvärr fortfarande vara dubbelt så bra för att synas och få utrymme, säger Angelica Hanson.
– Inte mycket har ändrats de senaste tio åren och det verkar också som Sverige halkat efter internationellt. Jag hoppas verkligen att en ny mer jämlik generation tar över så att sammansättningen blir mer blandad. Jag har sett ett mönster att många kvinnor försvinner efter mammaledighet, i synnerhet efter andra barnet. Men numera delar man ju på arbetsuppgifterna hemma, det är inte längre logiskt, säger Angelica Hanson.

Själv har hon lyckats kombinera sitt jobb med att uppfostra fyra nu vuxna barn, men intill henne står en man som har tagit ansvar och jobbat mycket hemifrån.
– Det är viktigt att kvinnor kommer fram även i den här branschen. Precis som på andra arbetsplatser är det positivt med mångfald.

Vad skiljer din fond från andra småbolagsfonder?

– Jag gräver lite djupare så att jag verkligen förstår bolaget. Jag träffar inte bara börsnoterade bolag utan skaffar egen kunskap från exempelvis branschförbund. Det ger en mer objektiv bild. Dessutom kan man snappa upp lite nya trender och innovationer i industrin.
AMF Aktiefond Småbolag är den klart billigaste svenska småbolagsfonden, om man inte räknar med den börshandlade indexfonden Xact Småbolag. Det är också den småbolagsfond som har flest innehav. Medan de flesta andra förvaltare har 30 till 50 bolag i portföljen väljer Angelica Hanson att ha 120.
– Det är ett sätt att hålla ner risken. Jag har stor respekt för likviditeten när marknaden går ner. Det är också ofta bättre att exponera sig mot fler teknikrelaterade bolag än att satsa allt på ett kort. Tillfälligheter kan ju avgöra vilka som lyckas bäst.

Många sparare är förvånade över att bolag som Trelleborg, Husqvarna och Tele 2 ofta ägs av småbolagsfonder. Men Angelica Hanson tycker att det är en styrka att de ingår i Carnegie Small Cap Index, som utgår från bolagens marknadsvärde.
– Det är en stor fördel för likviditeten att även ha lite större bolag i mixen. Den dagen man har utflöden kan man handla med dem.

Jobb: Förvaltar AMF Aktiefond Småbolag sedan 2006.
Bor: Lidingö.
Född: Stockholms innerstad.
Familj: Man, fyra vuxna barn, samt hund.
Utbildning: Civilekonom plus lite juridik.
Tidigare karriär: Förvaltare hos Nordea Investment Management. Dessförinnan förvaltare Trevise Kapitalförvaltning, institutionsmäklare Matteus, finansanalytiker Robur, kreditberedning Finans Vendor.
Intressen: Sport och trädgårdsskötsel. Skulle vilja resa mer.

En artikel från Privata Affärer. Text: Sofia Ullerstam.