Låga avgifter gör skillnad vid ett långsiktigt sparande

Den genomsnittliga fondavgiften på svenska fonder fortsätter sjunka. Mellan 2011 och 2021 har den genomsnittliga fondavgiften sjunkit från 1,66 procent till 1,35 procent. Det visar AMFs årliga avgiftsrapport. För den som sparar långsiktigt finns det extra stor anledning att vara uppmärksam på avgifterna, eftersom de kan påverka kapitalets möjlighet att växa över tid.

Viktigt att veta om fondsparande: historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning och fondandelar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Läs fondernas faktablad och informationsbroschyr för mer information.

Per Wiklund och AMFs avgiftsrapport 2021

Under 15 års tid har AMF släppt en årlig rapport om avgifter på fondmarknaden. Sedan dess har fondavgifterna gått ned stadigt. Det är bra för den som sparar långsiktigt.

 – Allt annat lika blir det alltid mer pengar i plånboken till den som väljer en fond med lägre avgift. Vi ser också att många fondsparare är bra på detta, och att den kapitalviktade avgiften är lägre än den genomsnittliga avgiften vilket visar på att spararna dras till mer billiga alternativ. Det kan inte nog betonas hur stor skillnad det kan innebära för ett långsiktigt sparande som det till pensionen om man väljer prisvärda fonder med låg avgift, säger Per Wiklund, vice vd på AMF Fonder. 

Du kan påverka avgiften 

Den som sparar i fonder kan inte påverka utvecklingen på marknaden eller en fonds avkastning. De senaste åren har många fonder gått bra men i tider när världsekonomin är lite mer oförutsägbar och skakig kan börserna sjunka. När avkastningen blir lägre är det ännu viktigare att välja fonder med låg avgift, eftersom man inte vill att den avkastning man får ska försvinna i fondavgifter.  

 – Om du vet med dig att du vill ha en viss typ av fond så är det klokt att jämföra avgifterna för liknande fonder. Alla fonder måste ange ett så kallat Normanbelopp. Det beräknar vad de totala avgifterna i en fond kostar en sparare i avgifter och förlorad avkastning som månadssparar 1000 kronor under 10 års tid. På så sätt kan man som småsparare enkelt jämföra olika fonder och göra ett medvetet val, säger Per Wiklund.

Viktigt med låga avgifter för din tjänstepension

Du som har ett jobb med kollektivavtal har automatiskt tjänstepension. Du kan spara på två sätt, antingen i en traditionell försäkring som är ett tryggt och enkelt sparande med garanti där pensionsbolaget, till exempel AMF, placerar pengarna åt dig, eller i en fondförsäkring där du själv väljer vilka fonder pengarna ska placeras i. 

Låga avgifter påverkar hur mycket du får i slutändan. Enligt beräkningar AMF har gjort minskar en avgift på 1 procent pensionskapitalet med över 150 000 kronor för en typisk pensionssparare efter 40 års sparande.  Om avgiften istället är 0,2 procent, minskar kapitalet med 34 000 kronor.¹

– Den som inte gör ett val för sin kollektivavtalade tjänstepension får automatiskt låga avgifter. För den som vill välja själv finns det gott om alternativ där fondavgiften är cirka 0,5 procent, och räntefonder som är billigare än så. Väljer man någonting dyrare ska man känna till att det är just dyrare, säger Dan Adolphson Björck, Pensionsekonom på AMF.

Rapporten jämför avgifterna på den svenska fondmarknaden och omfattar drygt 4 000 fonder inom kategorierna aktiefonder, blandfonder, räntefonder och alternativa investeringar. Vill du veta mer om avgiftsutvecklingen på den svenska fondmarknaden, läs AMFs avgiftsrapport 2021 via nedan länk.

[1] Källa: Beräkning enligt prognosstandard. Person född 1995 med Avtalspension SAF-LO med lön om 27 000 kronor per månad. Premieinbetalning startar vid 25 års ålder och pågår fram till 65 år. Återbetalningsskydd fram till pensionering. Ingen inflationsanpassning av premier. Kapitalminskning avser både avgiftsuttag och avkastningsförlust. 

Text: Redaktionen
amfredaktionen@amf.se