Din pension ska jobba – för dig och för en hållbar omställning

Man och kvinna som jobbar i ett restaurangkök och skrattar.

Din pension ska växa så bra som möjligt. Just det är vi på AMF experter på, vi har faktiskt fått pengarna att växa bäst på 15 år*. Inte nog med det – din pension är också med och bidrar till omställningen till ett hållbart samhälle. AMFs Tomas Flodén och Katarina Romberg berättar hur.  

Du tänker nog inte på vad din pension gör just nu. De flesta av oss har fullt upp med vardagens alla bestyr och det är lätt att känna sig lite vilsen inför de stora framtidsfrågorna. Då kan det vara skönt att veta att vi på AMF, vi tänker på din pension, mest hela tiden.

– Samhället behöver ställa om och minska utsläppen av växthusgaser för att hålla nere den globala uppvärmningen. Hur din och allas våra pensioner investeras kan vara med och påverka framtiden. De företag som lyckas ställa om har goda chanser att vara lönsamma framåt, och därmed få din pension att växa, säger Tomas Flodén, kapitalförvaltningschef. 

Hur din och allas våra pensioner investeras kan vara med och påverka framtiden.

Innovation och tradition – båda kan bidra

AMF investerar i olika typer av företag. Det kan både vara unga, nyskapande företag med bra tillväxtpotential och väletablerade, mer traditionella industriföretag som kan och vill ställa om för att möta de utmaningar samhället står inför. Vi vill att företagen ska arbeta medvetet och strukturerat med hållbarhetsfrågor.

– Gemensamt för företagen är att de ska ha stor potential att bli riktigt bra långsiktiga investeringar för dig som sparar till din pension hos oss. Det är alltid det viktigaste. Därför är jag särskilt stolt över att vi haft högst avkastning i branschen på 5, 10 och 15 års sikt**, säger Tomas Flodén.

Tomas Flodén och Katarina Romberg på AMFs kapitalförvaltning

Tomas Flodén och Katarina Romberg på AMFs kapitalförvaltning

Företagen kan bidra till en hållbar omställning på olika sätt. Det kan vara genom att utveckla nya sätt att tillverka och distribuera sina produkter och tjänster, eller genom att minska sina egna koldioxidutsläpp eller hjälpa andra att göra det. Det kan också handla om arbetsvillkor där vi driver att företagen, om de inte har tillräckligt bra sådana, utvecklar det.

Vi letar alltid efter nya, spännande investeringar som kan bidra till att du ska få mer i pension.

Att hitta investeringar som förutom att vara lönsamma också bidrar till omställningen har varit en viktig del i arbetet i många år. Den här typen av investeringar hittar vi inte bara på börsen, utan även bland onoterade bolag utanför börsen. Katarina Romberg, chef alternativa investeringar, berättar:

– Vi letar alltid efter nya, spännande investeringar som kan bidra till att du ska få mer i pension. Jämfört med många andra pensionsbolag investerade vi tidigt i vindkraft och skog. Vi har också investerat i företag som arbetar med till exempel solceller, batteritillverkning, elbilar och elmotorcyklar.

Inom det som vi kallar för alternativa investeringar är onoterade fastighetsbolag en stor andel, men här finns också innehav vars affärsidé är lösningar med direkt koppling till omställningen till ett hållbart samhälle. Alternativa investeringar växer hela tiden och är idag ungefär en tredjedel av vårt ägande, jämfört med cirka sju procent för 10 år sen. På det här området händer det verkligen mycket och att vi kan se fram emot många nya, intressanta placeringar för din pension.

Så här funkar det när din lön blir pension 

* Svensk Försäkring. Avser totalavkastning traditionell försäkring bland jämförbara bolag (AMF, Alecta, Folksam Tjänstepension, KPA Pension, Skandia Liv, SEB Pension) 2006-2020.

** Svensk Försäkring. Avser totalavkastning traditionell försäkring bland jämförbara bolag (AMF, Alecta, Folksam Tjänstepension, KPA Pension, Skandia Liv, SEB Pension) 2016-2020, 2011-2020 och 2006-2020.

Text: Johanna Sarfati, redaktör
Uppdaterad 16 februari 2022
Publicerad 28 oktober 2021
amfredaktionen@amf.se