Trygg och bra pension för ett bättre klimat

kvinnor plockar svamp i skogen

Var har du din tjänstepension? Om du är kund hos oss växer dina pensionspengar tryggt i många företag som jobbar medvetet med klimatet. Häng med så berättar vi mer!

Vi jobbar för att du och alla våra 4 miljoner andra kunder ska få en trygg och bra pension den dag ni slutar jobba. Kolla om du har pension hos oss.

– Att du ska få en bra pension är självklart för oss. Vi har fått pengarna att växa mest både på kort och lång sikt*. Det betyder mer i plånboken till dig som är kund hos oss, säger Jenny Gustafsson som arbetar som hållbarhetsansvarig på AMFs kapitalförvaltning.

Samtidigt behöver samhället, och hur vi lever, bli mer hållbart. Kanske gör du själv vissa miljöval i din vardag, som att ibland välja cykeln eller åka kollektivt före du tar bilen, handla begagnat, välja klimatsmart el eller äta mindre av viss mat. Och om du är kund hos oss är du med och påverkar klimatet utan att du själv behöver tänka på det. Vad menar med det? Jenny Gustafsson förklarar:

– Jo, vi vill investera din pension i företag och branscher som jobbar medvetet med klimatet, som är beredda att ställa om och bli mer hållbara. Vi tror att företag som jobbar så kan få din pension att växa på ett bra sätt över tid. Klimat och pension kan alltså hänga ihop.**

– Även om det är många år kvar tills du ska börja använda dina pensionspengar så kan du vara trygg med att om du har dem hos oss så de jobbar för framtiden redan nu – samtidigt som de växer, avslutar Jenny Gustafsson. 

* Svensk Försäkring. Avser totalavkastning för traditionell försäkring bland jämförbara bolag (AMF, Alecta Totalt, Folksam Totalt Liv, KPA Pension, Skandia Liv, SEB Pension), tidsperioder 2020, 2016-2020, 2011-2020, 2006-2020.

** Din pension växer både i företag som sysslar med lösningar som är bra för klimatet, och i företag som ställer om för att bli mer hållbara. Steg för steg investerar vi mindre i företag som har större klimatutmaningar. Vi investerar inte i bolag där mer än 10 procent av omsättningen kommer från utvinning av kol och är restriktiva i branscher med höga utsläpp.

Text: Johanna Sarfati, redaktör
Publicerad 28 maj 2021
amfredaktionen@amf.se