Så jobbar dina pensionspengar för klimatet

ett par går längs en gata och samtalar med cykel

Bryr du dig om klimatet? Har du tänkt på att klimat och pension kan hänga ihop? Om du är kund hos oss investeras dina pensionspengar i många företag som jobbar medvetet med klimatfrågan. Häng med så berättar vi mer!

Försöker du göra bra miljöval i din vardag? Du kanske väljer cykeln eller åker kollektivt före du tar bilen, handlar begagnat, väljer klimatsmart el och äter mindre av vissa livsmedel. Listan på vad du själv kan göra är oändlig och som bekant gäller ju ”många bäckar små”.

Samtidigt är du kanske med och påverkar klimatet i en positiv riktning på ett helt annat sätt – utan att du tänker på det. Om du är kund hos oss investeras nämligen dina pensionspengar i många företag som gör bra saker för klimatet. Kolla om du har pension hos oss. 

– Samhället, och hur vi lever, behöver bli mer hållbart. Vi tar klimatfrågan på stort allvar och gör vad vi kan för att minska klimatavtrycket. Vi investerar din pension i företag och branscher som jobbar medvetet med klimatet, som är beredda att ställa om och bli mer hållbara. Vi tror att sådana företag är bra investeringar på sikt, säger Jenny Gustafsson som är hållbarhetsansvarig på AMFs kapitalförvaltning.

Din pension investeras i både nyare, ofta svenska, företag vars affärsidé är lösningar för ett bättre klimat, och i äldre, mer traditionella företag som ställer om för att bli mer hållbara.

Omställningen som många företag behöver göra är vi med och driver på. Samtidigt görs stegvis färre investeringar i företag som har större klimatutmaningar, till exempel har vi begränsat våra investeringar i kol* och är restriktiva i branscher med höga utsläpp.

– Att du ska få en bra pension är självklart för oss. Vi har fått pengarna att växa mest både på kort och lång sikt**, säger Jenny Gustafsson och avslutar, 

– Även om det är många år kvar tills du kan börja använda dina pensionspengar så kan det vara skönt att veta att om du har dem hos oss så jobbar de för framtiden redan nu – samtidigt som de växer.

* Vi investerar inte i bolag där mer än 10 procent av omsättningen kommer från utvinning av kol.

** Svensk Försäkring. Avser totalavkastning för traditionell försäkring bland jämförbara bolag (AMF, Alecta Totalt, Folksam Totalt Liv, KPA Pension, Skandia Liv, SEB Pension), tidsperioder 2020, 2016-2020, 2011-2020, 2006-2020. 

Text: Johanna Sarfati, redaktör
Publicerad 28 maj 2021
amfredaktionen@amf.se