Det här betyder de nya reglerna för hållbarhet för dig

Genom en ny EU-gemensam standard kan man nu jämföra hur olika fonder och tjänstepensioner tar hänsyn till hållbarhet. Här berättar vår hållbarhetsansvariga Anna Viefhues vad det innebär och hur du som kund kan använda dig av det.

Vad innebär det här?

Det här är ett nytt EU-regelverk som gäller hur bolag delar information om hållbarhet i finansiella produkter, alltså till exempel fonder eller tjänstepensioner. Tidigare har många rapporterat och informerat om hur man ser på hållbarhet men då använt olika sätt. I Sverige har det sedan några år funnits en standard för hur man informerar om hållbarhet i fonder, men inte för andra former för sparande, till exempel traditionell försäkring som är den de flesta (9 av 10) av våra kunder på AMF har. Den här nya standarden omfattar alla aktörer i hela EU vilket gör det enklare att jämföra och ställer högre krav på transparens. För kunder som vill spara hållbart är det goda nyheter, säger Anna Viefhues.

Hur kan man som kund använda sig av detta?

Det man ska hålla utkik efter när man till exempel tittar på sin tjänstepension är vilken av fyra kategorier den tillhör. Skalan går från att inte beakta hållbarhet alls till att ha hållbarhet som mål för investeringarna. Den vanligaste tjänstepensionen våra kunder har hos oss är vår traditionella försäkring och den hör till kategorin som i branschen kallas “ljusgrön”, säger Anna Viefhues. 

Vad betyder det att den är ljusgrön?

Ljusgrön är den näst mest hållbara kategorin en produkt kan tillhöra. Färgen grön betyder i det här fallet hållbarhet i stort, inte bara klimat som man kanske kan tro. Ljusgrön betyder att vi i den traditionella försäkringen arbetar för att våra investeringar ska främja hållbarhet, men det överordnade målet är att skapa god avkastning och därmed högre pension till våra kunder. Vi tror att de investeringar som i framtiden kommer ge god avkastning är de som arbetar med att ställa om till lägre koldioxidutsläpp och har ett medvetet hållbarhetsarbete. Detta är frågor vi vill att bolagen vi investerar i arbetar med och det tror vi kommer ge högre pension till våra kunder, säger Anna Viefhues.

Det här jobbar vi mot i våra investeringar

  1. Omställning mot lägre koldioxidutsläpp hos bolag vi investerar i
  2. Ett medvetet hållbarhetsarbete där bolagen vi investerar i proaktivt tar hänsyn till mänskliga rättigheter, arbetsrätt, klimat- och miljöfrågor och antikorruption.
  3. Jämställda styrelser i de bolag där vi deltar i valberedningen

 

Läs mer om hur vi på AMF arbetar med hållbarhet.

Text: Ebba Lagersten, redaktör
amfredaktionen@amf.se