Tänk på det här innan du flyttar din tjänstepension

bild på flyttkartong och Dan Adolphosson trygghetsekonom

Att man har rätt att flytta sin tjänstepension är idag en självklarhet – det ska vara enkelt att lämna något man inte är nöjd med. Men många som har flyttat sin pension är inte ens medvetna om att de gjort det.
– Det är viktigt att tänka igenom vad en flytt innebär. Den kan få stora konsekvenser för din ekonomi som pensionär, säger Dan Adolphson Björck, trygghetsekonom på AMF.

 

Att flytta sin tjänstepension kan kännas som en enkel grej – särskilt om man får hjälp av en rådgivare eller bankman. Många tänker kanske också att pensionen ändå är så avlägsen så det spelar ingen roll vilket bolag den finns hos.  

Men att flytta sin tjänstepension är ett större beslut än man kan tro. Pensionen är din framtida lön, det du ska leva av under många år när du slutat jobba. Och det kan handla om stora belopp, ofta flera hundra tusen, eller kanske till och med miljoner kronor.

Flytten går ofta till fondförsäkring – utan garanti

Dan Adolphson Björck är trygghetsekonom på AMF och har stor erfarenhet av hur AMFs kunder tänker om att flytta tjänstepensionen.

-  Många flyttar sin tjänstepension för att få bättre boränta eller ”helkundsrabatt”. Men rabatten på bolånet kan ätas upp av högre avgifter för tjänstepensionen. Dessutom är det inte ovanligt att pengarna flyttas från en traditionell försäkring med garanti till en fondförsäkring som saknar garanti, vilket många inte är medvetna om eller önskar. Och ibland är det så illa att man inte ens vet att man flyttat pensionen.

Så vad ska man tänka på innan man flyttar sin pension?

- Först och främst tycker jag att man ska fundera på varför man egentligen flyttar sin tjänstepension. Är jag missnöjd med det jag har idag, var det för att få det där billiga bolånet eller var det för att bankmannen verkade så trevlig? Oftast finns det både för- och nackdelar med en flytt.

Checklista:

 1. Fundera på hur stor risk du vill ta

  Tänk igenom vilken risk du vill ta och hur aktiv du vill vara. Med traditionell försäkring har du en trygg och enkel tjänstepension där pensionsbolaget förvaltar pengarna åt dig. Med fondförsäkring väljer du själv vilka fonder du vill placera din pension i, det finns möjlighet till högre avkastning men risken att förlora pengar är också större.  

 2. Jämför avgifter och avkastning

  Ta reda på vad du flyttar från och vad du flyttar till. Du kan jämföra både avgifter, villkor och historisk avkastning mellan olika bolag hos Konsumenternas försäkringsbyrå. Denna information finns alltså inte hos minPension som många tror.
 3. Ta reda på vad flytten kostar

  Kolla hur stort pensionskapitalet är och hur mycket det kostar att flytta – det kan valcentralen som administrerar själva flytten eller bolaget som du flyttar ifrån svara på. Om kapitalet är litet kan flyttavgiften bli kännbar.

 4. Räkna ut om du tjänar på "helkundsrabatt".

  Om du flyttar för att få lägre bolåneränta eller så kallad helkundsrabatt, försök räkna ut hur mycket du tjänar på det i längden – inte bara under det närmaste året.

 5. Garanti eller inte?

  Tänk på att om du flyttar från en traditionell försäkring till en fondförsäkring så förlorar du det garanterade beloppet i din traditionella försäkring. Om flytten sker nära pensionen kan det innebära att du byter bort tryggheten i form av stabila pensionsutbetalningar mot mer rörliga.

 

Faktaruta: så flyttas tjänstepensionen

Vi på AMF har i flera år undersökt hur och varför människor flyttar sina tjänstepensioner. Mönstret är tydligt: en stor andel av de som flyttar vet inte ens om att de har gjort det. 2019 var den siffran 27 %, alltså mer än 1 av 4 personer. Och ännu fler – hela 4 av 10 – hamnade i en pensionsprodukt som de inte hade valt själva om de vetat om vad den innebar. Undersökningen avser kunder i AMF. 

Läs mer om hur pensionerna flyttades 2019

 

Text: Pernilla Jernberg, redaktör
amfredaktionen@amf.se

Rekommenderat