Nya miljarder ska stötta svenska företag i krisen

AMFs vd Johan Sidenmark

Foto: Petter Karlberg

För att stötta svenska mellanstora företag genom coronakrisen investerar AMF tillsammans med SEB och FAM totalt 3,5 miljarder kronor i ett nytt investmentbolag. AMF bidrar med drygt hälften av kapitalet – 2 miljarder kronor.

– Det här är bra för våra sparare, bra för företagen och även bra för Sverige i stort, säger AMFs vd Johan Sidenmark.

Många företag har det svårt just nu på grund av den ekonomiska oro och nedgång som coronapandemin har startat. För att företagen ska klara sina kostnader på kort sikt har regeringen satt in stödpaket, bankerna lånar ut kapital och vissa större börsnoterade företag har genom nyemissioner tillförts nytt eget kapital från till exempel AMF.

Men många medelstora bolag behöver också mer eget kapital – pengar så de kan ta sig igenom krisen och utvecklas och växa på lång sikt. Därför investerar nu AMF, SEB och Wallenbergsägda FAM totalt 3,5 miljarder kronor i Sindre Invest AB, som under en förväntad tioårsperiod ska stötta utvalda mellanstora, inhemska, onoterade företag som alltså inte kan ta in nytt kapital via börsen.

– Hela Sverige tjänar på att välskötta och livskraftiga svenska företag tar sig igenom krisen. Därför gör vi den här satsningen. Den här är bra för våra sparare, bra för företagen och bra för Sverige i stort, säger Johan Sidenmark.

Investeringen riktas framför allt till svenska onoterade privat- och familjeägda företag med minst 250 anställda. Planen är att investera mellan 50 och 400 miljoner kronor per företag.

– AMF förvaltar tjänstepensionen för 4 miljoner människor runt om i landet, och många av dem arbetar i just den här typen av företag. Just nu behöver de stöd och genom att hjälpa dem tar vi även ansvar för spararnas framtida pensioner. Jag är både glad och stolt över att AMF kan vara med och ta det här initiativet, och att det har gått så snabbt att komma från ord till handling, avslutar Johan Sidenmark.

Text: Johanna Sarfati, redaktör
amfredaktionen@amf.se