Maxtaxa på din tjänstepension - mer pengar till dig

Maxtaxa ger dig mer i pension

Det finns ett tak – en maxtaxa – för hur mycket du betalar i avgift varje år. 

En låg avgift ger högre pension. Hos oss betalar du max 300 kronor per år i avgift om du har din tjänstepension i traditionell försäkring och tillhör kollektivavtalet Avtalspension SAF-LO.


Traditionell försäkring är ett tryggt och enkelt sätt att spara till pensionen. Det finns en garanti i botten och du behöver inte själv vara aktiv eftersom vi sköter placeringarna åt dig. Och så finns det en till stor fördel: om du har Avtalspension SAF-LO betalar du aldrig mer än 300 kronor i avgifter – oavsett hur många traditionella försäkringar du har.   

En låg avgift blir ännu lägre

Låga avgifter gör att det finns mer pengar kvar som kan växa till din pension. För dig som är privatanställd arbetare och har vår traditionella försäkring är den årliga avgiften låg från början: du betalar 40 kronor i fast avgift plus 0,15 procent av pensionskapitalet. Även kapitalförvaltningskostnaden är väldigt låg: 0,03-0,04 procent. Men det finns också ett tak – en maxtaxa – för hur mycket du betalar i årlig avgift. Taket är 300 kronor.

Jämför avgifter hos konsumenternas.se

Det är vanligt att ha flera hundra tusen kronor och många olika försäkringar.  

När når jag avgiftstaket?

Brytpunkten för när maxtaxan börjar gälla går vid ett pensionskapital på ungefär 173 000 kronor. Har du mer pengar än så hos oss kommer du alltså att slå i taket och inte betala mer än 300 kr per år. 173 000 kan låta som väldigt mycket pengar men faktum är att det är ganska vanligt att ha flera hundra tusen i pensionskapital om man jobbat några år.

Det är också vanligt att ha många försäkringar, särskilt om man bytt jobb några gånger. Maxtaxan på 300 kronor gäller oavsett hur många försäkringar du har hos oss, så länge det är traditionell försäkring inom Avtalspension SAF-LO.

1440x250_maxavgift.png

När du når avgiftstaket betalar du inte mer i avgift för det året. 

Hur mycket pengar blir det?

För många känns pensionen avlägsen, och det är svårt att förstå hur mycket pengar det handlar om. Därför har vi tagit fram ett enkelt räkneexempel.*

Exemplet gäller traditionell försäkring för Avtalspension SAF-LO, där arbetsgivaren sätter av 4,5 % av din månadslön till din tjänstepension.**. 

  • Om du har en månadslön på 25 000 kronor så har du efter tio år ett pensionskapital på ca 182 000 kronor, och har då slagit i taket för maxtaxan, dvs du betalar en avgift på 300 kronor.

  • Efter 15 år har du ett pensionskapital på ca 317 000 kronor men betalar fortfarande bara en avgift på 300 kronor per år. Om inte maxavgiften fanns hade du betalat 498 kronor för det året. Pengar som istället kan växa till din pension.

* Vi har räknat med en löneökning på 2 procent per år och en genomsnittlig årlig avkastning på 2,1 procent.

** inom vissa avtal avsätts mer än såFAKTA: Vi tar hand om pensionen från ditt jobb

Arbetar du i butik, på hotell, i byggbranschen eller som industriarbetare? Då är chansen stor att du tillhör kollektivavtalet SAF-LO.

AMFs traditionella försäkring har valts ut av fack och arbetsgivare för att ta hand om pensionen som ditt jobb betalar in till dig, för dig som inte själv valt pensionsbolag. Vårt uppdrag är att ge dig en så hög och trygg pension som möjligt, till en låg avgift.

Text: Pernilla Jernberg, redaktör
amfredaktionen@amf.se