Frågor och svar om hur coronakrisen påverkar pensionsutbetalningarna under 2020

Ung kille som står lutad över en äldre man som sitter vid en dator.

Foto: Maskot/Matton

Jag har min tjänstepension i en traditionell försäkring hos AMF. Hur påverkas mina pensionsutbetalningar under 2020 av coronakrisen och börsfallen i världen?

De allra flesta av AMFs kunder har, precis som du, sin tjänstepension i traditionell försäkring. Hur mycket du får varje månad räknas fram en gång per år och du får lika mycket pengar varje månad, året ut. Om du loggar in på Dina sidor så kan du se ditt aktuella månadsbelopp.

Dina pensionsutbetalningar under 2020 påverkas alltså inte av börsens utveckling under året.


Jag har min tjänstepension i fondförsäkring hos AMF. Hur påverkas mina pensionsutbetalningar under 2020 av coronakrisen och börsfallen i världen?

Är din tjänstepension placerad i en fondförsäkring så beräknas ditt månadsbelopp normalt utifrån det aktuella fondvärdet. En fondförsäkring saknar garanti och dina fondandelar kan både öka och minska i värde. Du kan byta fonder om du vill. Logga gärna in på Dina sidor och se över dina fondval och kontrollera att du har en risknivå som passar dig. På Dina sidor hittar du även information om ditt pensionskapital, samt tidigare och kommande utbetalningar.


Kan jag byta fonder i min fondförsäkring när utbetalningen har startat?

Ja, du kan när som helst byta fonder, även när utbetalningen har startat. Du gör det enklast genom att logga in på Dina sidor med e-legitimation.


När kommer pensionsutbetalningen från AMF?

Vi betalar ut din pension den 22:a varje månad. Om den 22:a är en lördag, söndag eller helgdag får du pengarna vardagen innan.


Text: Redaktionen
amfredaktionen@amf.se