Tre frågor och svar om pensionen – för dig som är i 50-årsåldern

Grafik med 50 i siffror

Nu börjar det bli dags att planera för din pension. Är du inte nöjd när du tittar på framtidsprognosen kan det vara läge att se över vad du själv kan göra för att höja din pension.

1. Kommer pengarna att räcka?

Du kan få en överblick av ditt sparande och hur du ligger till genom att logga in på minpension.se. Har du din tjänstepension hos AMF kan du enkelt logga in för att se hur ditt sparande har utvecklat sig. Allt du behöver är ditt Bank-ID.

– Nu kan det vara läge att börja planera för din pension, speciellt om du har planer på att sluta arbeta lite tidigare. På minpension.se ser du vad du får i pension beroende på hur gammal du är när du vill gå i pension. Du kan även simulera vad som händer om du går ned i arbetstid och börjar ta ut delar av din pension samtidigt som du jobbar, säger Jann Wiebols, som är expert på pensioner hos AMF.

Är du över 55 kan du dessutom använda minPensions nya verktyg ”Uttagsplan”, som kan hjälpa dig att planera bättre. Där kan du bland annat se skatteeffekterna av dina val och vad skillnaden blir om du tar ut din pension under kort eller lång tid.

2. Borde jag välja ett tryggare alternativ för mina pengar?

Ditt kapital har nu vuxit till sig, och det kan finnas en poäng i att se över dina val.

– Du kanske har velat ha hög risk innan, men tål du om det svänger så mycket att det plötsligt bara finns hälften kvar när det är dags att gå i pension? Om du inte gör det, eller om du vill vara på den säkra sidan, bör du trygga kapitalet genom att trappa ner risknivån. Det gör du antingen genom att byta till fonder med lägre risknivå eller flytta hela eller delar av kapitalet till en generationsfond, där risken minskar ju närmare pensionsåldern du kommer.

Det går även att flytta delar eller hela kapitalet från fondförsäkring till en traditionell försäkring, för att minska aktieandelen i sparandet.

Han poängterar att det dock inte finns några rätt eller fel.

– Man kan ha en jättehög risk för att man tänker att det långsiktigt kan ge mycket mer i pension, och man kanske är beredd att leva snålare de år som börsen faller.

AMFs traditionella försäkring förvaltas aktivt av AMF vilket innebär att du som sparare inte behöver göra något själv. Den har låg avgift och ett garanterat minsta månadsbelopp när du går i pension. Under de senaste 5, 10 och 15 åren har den dessutom presterat bäst bland jämförbara bolag i branschen*. Helt enkelt en väldigt smidig lösning för dig som inte vill fatta regelbundna beslut kring din pension.

3. Bör jag ha kvar mitt återbetalningsskydd?

Kanske tecknade du ett återbetalningsskydd när dina barn var små? Nu är det möjligtvis inte lika givet att de, eller din partner, behöver pengarna om något skulle hända dig.

– Barnen kanske är på väg att flyga ur boet och du kanske inser att pensionen inte blir så bra som du hade tänkt dig. Då är ett sätt att öka upp den att ta bort ditt återbetalningsskydd, för då växer pensionen snabbare tack vare arvsvinsterna, säger Jann Wiebols.

*Källa: Svensk Försäkring. Totalavkastning bland jämförbara bolag under perioden 2006-2020.

Text: Redaktionen
amfredaktionen@amf.se