Tre frågor och svar om pensionen – för dig som är i 40-årsåldern

Grafik med 40 i siffror

Nu har du på allvar börjat bygga upp ett kapital för framtiden. Du kan också få en hyfsat bra bild av hur du ligger till inför pensionen, även om det är en bit kvar.

1. Hur aktiv behöver jag vara i mina placeringar?

Hur aktiv du bör vara beror helt på hur mycket tid du vill lägga ned och på hur intresserad du är. Kanske är det flera år sedan du valde hur din pension skulle placeras. Då kan det vara läge att se över det valet nu.

– Nu börjar man samla på sig mer kapital och det finns anledning att fråga sig vilken risk man vill ta. Du kanske har valt fonder tidigare, men inser att du aldrig går in och kollar dem och då inte vet hur de har utvecklats. Om du sällan är inne och tittar över ditt sparande kanske du bör välja en traditionell försäkring eller en väldigt bred fond, till exempel en globalfond, säger Jann Wiebols, expert på pensioner hos AMF.

En traditionell försäkring förvaltas aktivt av bolaget vilket innebär att du som sparare inte behöver göra något själv. AMFs traditionella försäkring har låg avgift och ett garanterat minsta månadsbelopp när du går i pension. Under de senaste 5, 10 och 15 åren har den dessutom presterat bäst bland jämförbara bolag i branschen*. Helt enkelt en väldigt smidig lösning för dig som inte vill fatta regelbundna beslut kring din pension.

Du som har en fondförsäkring väljer själv vilka fonder pengarna ska placeras i. Det är att viktigt du har en risknivå (fördelning mellan aktier och räntor) som du känner dig bekväm med över tid. Om du inte väljer en särskild fond så placeras pengarna i vår entrélösning AMF Generationsportfölj som anpassar risken efter din ålder. Att byta fonder är enkelt och kostnadsfritt. En fondförsäkring ger möjlighet till högre avkastning men du har ingen garanti.

2. Kan jag se hur jag ligger till inför pensionen?

Har du din tjänstepension hos AMF kan du logga in för att se hur ditt sparande har utvecklats. Många har tjänstepension hos flera bolag och då kan du gå in på minpension.se och få en överblick av ditt sparande. På båda ställen loggar du enkelt in med Bank-ID. Du kan nu få en ganska bra bild av hur du ligger till, även om det är en bit kvar.

– Du ser hur mycket pengar du samlat på dig hittills och kan även få en prognos på hur mycket du kommer att få i pension. Utifrån det kan du fundera på om du vill börja spara på något annat sätt än du gör i dagsläget, säger Jann Wiebols.

Läs också: Därför är vi så bra på att skjuta upp saker - t ex pensionen

3. Borde jag löneväxla eller spara privat?

Löneväxling innebär att du avstår pengar från din lön, som din arbetsgivare istället sätter in på ett pensionskonto. Det blir alltså större insättningar till din tjänstepension.

Det finns fördelar med löneväxling, men det gäller att koll på vad som gäller för att det ska vara förmånligt, säger Jann Wiebols.

– Om du tjänar under 45 833 kronor (2021 års lönenivå) efter växlingen bör du inte löneväxla. Då går du miste om statlig pension. Fördelen med löneväxling är att det innebär en låg schablonskatt på värdetillväxten, jämfört med om du skulle plocka ut pengarna i lön, skatta för dem och spara dem vid sidan av, säger han.

*Källa: Svensk Försäkring. Totalavkastning bland jämförbara bolag under perioden 2006-2020.

Text: Redaktionen
amfredaktionen@amf.se