Tre frågor och svar om pensionen – för dig som är i 20-årsåldern

Grafik med 20 i siffror

Känns pensionen avlägsen? Det är helt naturligt när man är 20 år. I den här åldern är det inte många saker du behöver ha koll på, men de här tre sakerna kan vara bra att känna till.

1. Vad behöver jag tänka på när jag börjar jobba? 

– Det viktigaste är att man ser till att det finns ett kollektivavtal när man tar ett jobb. Det innebär bland annat att du automatiskt får tjänstepension. Om det inte finns ska du se till att bli kompenserad av din arbetsgivare genom att be om högre lön, säger Jann Wiebols, expert på pensioner hos AMF.

Tjänstepensionen är en stor del av pensionen då den för de allra flesta kommer att utgöra cirka en tredjedel. För vissa ännu mer. Cirka 9 av 10 som jobbar har kollektivavtal. Många får tjänstepension från att de fyller 25 år, men vissa avtal ger tjänstepension tidigare.

Du kan välja var pengarna ska placeras, men det är ingenting du behöver göra. Om du inte gör något val placeras de automatiskt hos ett förvalt bolag. Är du privatanställd arbetare och har Avtalspension SAF-LO placeras din pension i AMF:s traditionella försäkring. Den har en mycket låg avgift, vilket är extra viktigt för dig som ung då pengarna ska växa under en lång tid.

2. Vad kommer att avgöra hur hög pension jag kommer få?

Hur mycket du får i pension beror främst på tre saker – hur mycket du jobbar under ditt arbetsliv, vilken lön du har och att din/dina arbetsgivare sätter av pengar till din tjänstepension. Kort och gott: Ju mer pengar du drar in under ditt arbetsliv, desto mer pension kommer du ha sparat ihop.

Inom vissa branscher kan du dessutom redan från ung ålder få någonting som kallas flex- eller deltidspension. Det är extra insättningar till din tjänstepension som syftar till att göra det möjligt att gå ned i tid i slutet av ditt arbetsliv.

– Hur mycket du får beror på vilken bransch du jobbar i. Det kan röra sig om allt från 0,2 till över 2 procent av din lön. Det kan tyckas lite, men under ett helt yrkesliv blir det mycket pengar sammanlagt, säger Jann Wiebols.

3. Måste jag pensionsspara privat?

Så småningom väljer många att börja spara privat inför pensionen, men det är ingenting som du som är i 20-årsåldern behöver lägga kraft på.

– När man är ung har man ofta mycket utgifter ändå, för nytt boende till exempel, och kanske samtidigt heller inte heller så hög inkomst, säger Jann Wiebols och fortsätter:

– Pensionssparande är ju pengar som du inte kan ta ut innan du slutar jobba, och det är ganska bra för då finns de där när du går i pension. Men det innebär också att de pengarna är låsta och att du inte kan välja att ta ut dem tidigare om du skulle behöva. Därför ska du kanske inte putta in massa extra i unga år.

Text: Redaktionen
amfredaktionen@amf.se