Pensionsprat med Hannah Widell

Poddaren och entreprenören Hannah Widell framför vit bakgrund.

Foto: Perfect Day Media

Tänker chefer på pensionen på ett annat sätt än anställda? Egenföretagaren och poddaren Hannah Widell har varit på bägge sidor. Vi på AMF har pratat med henne om hur hon skaffat ekonomiskt självförtroende och hur ett ansvar för anställda bidrar till drivet att jobba.

Hur har ditt ekonomiska självförtroende sett ut under åren och hur är det idag?

Jag har nog aldrig haft ett särskilt bra ekonomiskt självförtroende, mitt förhållande till pengar är både bra och dåligt tycker jag. Jag kommer från en frilansarfamilj utan fasta inkomster där man var tvungen att jobba på. Det har gjort att inget kan göra mig så orolig och få mig att gråta lika mycket som pengar, räkningarna kan kännas som personliga kränkningar ibland. Det är jobbigt att vara så känslomässig kring pengar men samtidigt har den där nerven gett mig ett driv och det är nog det som gör att jag kan vara entreprenör.

Hur tänker du kring att spara och spendera?

Jag har en stark känsla för att spendera och låta pengarna rulla! De går ut och kommer tillbaka, tänker jag. Jag har aldrig haft en buffert men jag kommer ju heller inte från en bakgrund där det funnits en ekonomisk grundtrygghet och där det där med sparande suttit i ryggmärgen. Jag har åkt på några ekonomiska smällar under åren, det har varit jobbigt förstås men man lär ju sig av dem. Något som exempelvis gjorde skillnad för mig var när jag gick från att tänka att alla som jobbar med ekonomi tycker att jag är okunnig till att inse att jag faktiskt är deras kund och inte behöver vara rädd. Att förstå att de vill ha mig kvar gjorde kontakten mindre skrämmande.

Finns det något du önskat att du gjort annorlunda? Vilka råd skulle du ge dig själv som 25-åring?

För det första skulle jag säga att pensionen kan kännas långt bort men det är ändå enkelt att alltid fråga sin arbetsgivare om man har tjänstepension. Sen hade jag ändå sagt åt mig själv att lägga undan lite grann varje månad, en femhundring räcker. Man vill ju alltid ha lite fuck off pengar, så att man har större frihet. Jag tror att det hade gjort mig tryggare.

Hur har din pensionsresa sett ut, minns du hur du har tänkt i olika lägen i livet?

När jag började jobba så tänkte jag inte alls på det. Men jag minns att det var en förändring i mediebranschen i början 2000-talet. Då började man prata mer om osäkra projektanställningar och det blev en grej att bolagen började erbjuda tjänstepension för att kunna rekrytera rätt personer.

Du har gått från att vara anställd till att driva eget företag. Hur är synen på pensionen som anställd och som företagsledare?

Innan jag var egen var jag ju också chef men skillnaden är att det som företagare känns så jäkla bra att kunna ge sin personal tjänstepension. Sen är det också en skön känsla att kunna skapa bra ramar för sina anställda. Vi har många kvinnor som jobbar hos oss och det finns så många kvinnofällor i arbetslivet som man lätt glömmer och ingen pratar om. Att vara jämställd i sin relation och sånt som faktiskt kan avspegla sig på ekonomin. Det känns bra att vara i en position där man kan lyfta de frågorna.

Vad tycker du är det knepigaste med pensionen?

Att förstå! Grunderna, hur mycket man kommer få, hur allt hänger ihop och i vilka åldrar man ska göra vad. Man borde få lära sig det typ i gymnasiet. Orangea kuvertet kan vara ångest för vissa men jag blir glad när jag går in och kollar. Det blir en stor del av ens liv och hur man kan leva sen.

Och tvärtom, finns det något med pensionen som du trodde var klurigt som inte var det?

Att man inte behöver göra så mycket bara man sett till att man har tjänstepension, arbetsgivaren sköter det mesta. När man är över den tröskeln kan man vara lugn.

AMF jobbar för att det inte vara så krångligt att få en bra pension. Vi har över 4 miljoner kunder så sannolikheten att du är en av dem är stor. Logga in för att se hur ditt sparande utvecklats här PS. Om du inte är säker på om du är kund hos oss kan du testa genom att se om du kan logga in med hjälp av Bank-ID. 


Det här är Hannah Widell

Ålder: 45 år den 7 mars
Familj: Tre barn på 16, 9 och 5 år. Pojkvän och hund.
Vad jobbar du med? Vd och entreprenör
Hur länge har du jobbat med det? Jag har drivit eget i 8 år, men började jobba 1991 på tidningen Veckorevyn. Sedan dess har jag jobbat med många saker inom media, från tidningar till produktionsbolag och som programledare.


Läs mer

Pensionsprat med Alex Schulman

Våga fråga! Måste man göra pensionsval?

5 tips inför löneförhandlingen

Text: Ebba Lagersten, redaktör
amfredaktionen@amf.se