Månadens jobb: Världsmästare i lunch

Anna Lövgren är kock, här står hon i kockrock, förkläde och hög kockhatt och skalar palsternacka.

Fotograf: Martin Isaksson

AMF har 4 miljoner kunder, och många jobbar inom restaurangbranschen. Här får du möta köksmästaren Anna Lövgren, som med sitt lag är redo att kämpa för ännu ett guld i Culinary Olympics i storköksklassen.

Du har säkert hört talas om Kocklandslaget. Men visste du att det finns en klass för storkök? Och att Sverige är världsmästare i den? Laget, som funnits i tio år och består av sex kockar, har vunnit guld i både Culinary Olympics och VM-guld i storköksklassen. Just nu förbereder de sig inför i Culinary Olympics i Stuttgart i februari där de återigen tävlar i att laga mat till många.

– Det ska bli jättekul! Det känns bra och vi är supertaggade. Vårt framgångsrecept är att vi är så sammansvetsade som lag – alla är lika mycket värda och allas roller är lika viktiga för resultatet, säger Anna Lövgren.

Kockarna jobbar till vardags på Fazers lunchrestauranger runt om i landet. Inför tävling ses de flera gånger i månaden.

– Vi åker runt i landet och övar på att laga vår meny på Fazers restauranger. Gästspelen blir inte bara ett sätt att träna på själva tillagningen, utan vi testar också hur gästerna uppskattar smakerna, berättar Anna Lövgren.

Till skillnad från hur andra kocklag tävlar har storköksklassen en stram budget per portion. Laget ska laga en trerättersmeny för 150 personer där råvarorna får kosta högst 5 euro per person.

Hur skiljer det sig att vara lunchkock från att jobba på en restaurang som serverar middagar?

– Det har ändrats över tid – lunchen har fått högre status och maten har en högre nivå. Det finns många fler roliga lunchrestauranger och man kan få en ”fine dining”-känsla även på lunchen. Så numera tycker jag inte att det är så mycket som skiljer, mer än arbetstiderna.

Kollektivavtal och tjänstepension är ju ett sätt att skilja en seriös arbetsgivare från en oseriös.

På AMF jobbar vi med tjänstepensioner, och många av våra kunder jobbar just inom hotell- och restaurangbranschen. Vad tänker du om pensionen?

– Det är inget som jag tänker på dagligen, men kollektivavtal och tjänstepension är ju ett sätt att skilja en seriös arbetsgivare från en oseriös. Tjänstepension är ingen självklarhet i restaurangbranschen, så att få det från sin arbetsgivare är jätteviktigt för mig. Jag vill kunna ha det härligt även som äldre, när jag går i pension vill jag göra allt det jag inte hinner i dag – som att resa runt och äta god mat.

Du och ditt lag är ju verkligen proffs på lunch. Vad passar särskilt bra i lunchlådan?

– Håll det enkelt, krångla inte till det med massa olika råvaror. Gryn och grönsaker passar i lådan för, de går att äta både kalla och uppvärmda. Vissa grejer, som potatis, är inte så gott att värma upp. Kål, däremot, är toppen och kan varieras mycket. De flesta kålsorterna funkar både färska, picklade, bakade eller rostade.

Har du några knep för att få barnen att äta?

– Återigen att inte krångla till det eller blanda för mycket. Separerade skålar med olika grejer är poppis hos mina barn. Testa att laga råvaror på olika sätt, plötsligt funkar det. Och så får man inte ge upp, det tar oftast ett tag att gilla en ny maträtt. Utöver hur man serverar handlar det också om hur man presenterar maten och vad man kallar det för. Morotsplättar låter godare än morotsbiffar, såna saker tycker jag att man kan tänka på, säger Anna Lövgren.

Det här är Anna Lövgren

Ålder: 38 år
Bor: I hus i Örebro
Yrke: Till vardags som köksmästare på Restaurang NorrTull, samt lagkapten för Fazer Culinary Team
Aktuell: Tävlar i Culinary Olympics i Storkök i Stuttgart i februari
Karriär: Jag började jobba som kock direkt efter gymnasiet, det är nitton år sedan nu. 2014 var jag med i laget och tävlade i VM, därefter har jag haft uppehåll och varit föräldraledig. Men sedan förra året är jag med igen, nu som lagkapten.


AMF vill hylla de som jobbar, till exempel kockar i storkök! Vi förvaltar tjänstepensionen för 4 miljoner kunder och jobbar hela tiden med att pengarna ska växa så bra som möjligt. 


Läs mer

Våga fråga! Vad är tjänstepension?

Vabruari är här – därför är det bra att dela på ansvaret

Pensionsprat med Hannah Widell

Text: Ebba Lagersten, redaktör
amfredaktionen@amf.se