På väg att byta jobb? Här är fem goda råd inför löneförhandlingen

fight1118x500_desktop-översiktsidan.jpg

Nytt jobb? Grattis! Här är lite pepp och viktiga kom ihåg för dig som laddar för löneförhandling.

Efter att alla ansökningar är skrivna, intervjuer är gjorda och tester genomförda för att visa att du och din nya arbetsplats är rätt för varandra är det ofta dags för löneförhandling. För att stötta dig under det viktiga samtalet har vi listat fem råd och en checklista att tjuvkika på när det är dags.

1. Kolla löneläget

Fackförbund och yrkesorganisationer har ofta statistik över vad deras yrkesgrupper tjänar, dels i olika delar av landet och för olika åldrar eller med olika yrkeserfarenhet. Du kan också kolla på SCB (Statistiska Centralbyrån) för statistik.

2. Det är en förhandling

Får du ett bud som är i nivå med vad du tänkt dig kan det kännas riskfyllt att pusha på för en högre lön. Men glöm inte bort att du är där just för att förhandla.

3. Fråga om lönerutinerna

Hur ofta du kommer att ha lönesamtal framöver kan variera beroende på arbetsplats. Har den nya arbetsplatsen kollektivavtal diskuteras lönen en gång per år, antingen med dig direkt eller med facket. Men saknas kollektivavtal finns inga lagstadgade rutiner. Då kan det vara svårt att veta när nästa chans till förhandling kommer så det kan vara bra att fråga om det redan när du diskuterar din ingångslön. 

4. Fråga om tjänstepensionen

Det är lätt att bara fokusera på lönen. Men det finns fler viktiga frågor att få svar på när du löneförhandlar. Tjänstepension är den viktigaste boxen att ticka då den står för en stor del av din framtida pension. Om din pension förvaltas hos oss på AMF kan det vara bra att veta att vi haft bäst avkastning på 5, 10 och 15 års sikt. Och om du inte får tjänstepension bör du se till att få en högre lön så du kan spara själv!

5. Ta med checklistan!

Till sist, skriv ned stödanteckningar eller kopiera våra! Vi har gjort en checklista med det du kan fråga om, kopiera och ta med dig!

Checklista inför löneförhandlingen

Frågor som ska ställas
”Hur ofta genomförs lönesamtal?”  
”Har vi kollektivavtal här?”  
”Vad gäller kring tjänstepension?” om svaret är att arbetsgivaren inte sätter av tjänstepension, fråga ”kompenseras jag då genom lönen?”  
”Har vi det och hur mycket är det i så fall på?”  
”Finns det några andra förmåner?”  

Läs mer

Våga fråga! Får alla pension?

Hur växer pensionspengarna?

1 av 4 har flyttat sin pension utan att veta om det

Text: Ebba Lagersten, redaktör
amfredaktionen@amf.se