"Jag älskar det jag gör!"

Hur gör man för att bli bäst och var går gränsen för hur högt man kan hoppa stav?

En regnig måndag i mars träffade vi världens bästa stavhoppare, Armand ”Mondo” Duplantis 22, på hans hemmaarena i Uppsala, där han skulle försöka hoppa högre än vår genomsnittliga årsavkastning de senaste 15 åren, 7,33. En dryg vecka tidigare hade han slagit sitt eget världsrekord, och hoppat 6,20 meter. Vi passade självklart på att prata med den unga stjärnan.

Hur gör du för att prestera på kort sikt och över tid?

Jag har redan som mycket liten haft ett “mind set” att prestera och hela tiden förbättra mig. Jag är uppvuxen i en idrottsfamilj där min pappa Greg var stavhoppare i världseliten och min mamma Helena mångkampare, så har det hela tiden funnits en glädje att få utvecklas på alla plan. Min storebror Antoine är professionell baseballspelare och tillhör nu New York Mets organisation. Det har alltid funnits ett stort driv i vår familj och för mig har det aldrig varit svårt att hitta motivation både kortsiktigt och över tid. Jag älskar verkligen det jag håller på med.

Vad gör man för att bli riktigt bra på något?

Jag tror det allra viktigaste är att man verkligen tycker om vad man gör. Kärleken till stavhopp gör att jag inte har några problem att jobba hårt och vara disciplinerad när det krävs. Mental styrka har jag fått med mig redan som liten och genom att få växa upp i en trygg familj där vi stöttar varandra.

Var tror du den mänskliga gränsen går för stavhopp?

Den frågan får jag ofta och den är knepig att svara på. Min pappa säger att 6,30 är realistiskt och han brukar ha rätt…! Jag är ju bara i början av min karriär och har mycket kvar att utveckla.

När tror du att du går i pension som stavhoppare?

Inte på länge. Jag ser framför mig ytterligare tre olympiader, 2024 i Paris, 2028 i Los Angeles och 2032 i Brisbane.

Vad tror du att du gör om 15 år?

Det har jag ingen aning om! Kanske håller jag på med något som har anknytning till idrott eller så är jag affärsman – eller både och! Just nu är jag professionell idrottare för ganska många år framåt och allt mitt fokus är på det.