Kvinna som plockar upp cornflakespaket.

Pensionstips för arbetslivet

För dig som arbetar finns det en hel del möjligheter att påverka din framtida pension. Även när pensionen börjar närma sig finns det saker du kan tänka på som i slutändan ger dig lite extra pengar i plånboken.

När du börjar ett nytt jobb

Glöm inte den viktiga frågan: Betalar arbetsgivaren in pengar till din tjänstepension? De flesta arbetsgivare gör det, men inte alla. Om de inte gör det – försök förhandla till dig ett annat pensionssparande som kompenserar.

Sommarjobbet kan också ge pension

Vet du att ditt sommarjobb kan ge mer pengar än själva lönen? Om du kommer upp i en lön på 20 008 kr (helåret 2020) får du även en inbetalning till din allmänna pension.

Jobbar du på en privat arbetsplats med kollektivavtal får du dessutom tjänstepension om du fyllt 25 år. För statliga jobb ska du ha fyllt 23 år för att få tjänstepension. Jobbar du inom kommun eller region finns det ingen åldersgräns för dig som är född 1986 eller senare.

När du studerar

När du pluggar på högskolenivå och har studiemedel från CSN är det bidragsdelen som ger pension. Tilläggsbidraget och de olika lånen är däremot inte pensionsgrundande.

Deltid ger lägre pension

Om du arbetar deltid blir inbetalningarna till den allmänna pensionen lägre. Har du möjlighet att jobba heltid så mår din pension bra av att du arbetar deltid under så kort tid som möjligt av ditt arbetsliv. Du kan räkna på effekterna av deltidsarbete hos minPension

Även inbetalningarna till tjänstepensionen blir lägre om du arbetar deltid. Ett räkneexempel: Om en person med en startlön på 20 000 kronor väljer att jobba halvtid under 20 år, så ger det en tusenlapp mindre i tjänstepension per månad livet ut från 65 år.

Hör med din arbetsgivare hur din tjänstepension påverkas av att du arbetar deltid.

Tjänar din partner mer?

Om du har en partner som tjänar mer än du, så finns också möjligheten att föra över premiepensionsrätter från din partner till dig. På så sätt får du en högre premiepension.

Läs mer hos Pensionsmyndigheten

När du jobbar utomlands

När du jobbar utomlands är det viktigt att ha koll på hur det fungerar med pensionen. Fråga din arbetsgivare om vad som gäller för din tjänstepension vid utlandsjobb.

Läs på Pensionsbloggen om pension och utlandsjobb

Jobba inte svart!

Om du jobbar svart hamnar du helt utanför det vanliga trygghetssystemet: Ingen a-kassa. Ingen sjukpenning. Och inga pengar till din pension. För varje år förlorar du mycket pengar som du ska leva på senare i livet.

Att vara mellan jobb

Om du är mellan två jobb och får a-kassa fortsätter du att tjäna in pengar till den pension du får från staten, den allmänna pensionen.

Läs mer hos Pensionsmyndigheten

När du är arbetslös betalar arbetsgivaren inte längre in till din tjänstepension. De pengar du tidigare tjänat in ligger kvar där de placerats. Hör med facket eller din arbetsgivare om vilka regler som gäller för dig.

Glöm inte bort pensionen när du startar eget

När du tar ut lön och betalar skatt tjänar du in till din kommande pension från staten.

Som egen företagare betalar du in sociala avgifter. De administreras av skattemyndigheten och ger ett grundskydd i form av bland annat sjukpenning och ålderspension.

Olika regler gäller för olika företagsformer. Om du har ett aktiebolag eller en ekonomisk förening är det lönen som är grunden för pensionen. För enskilda näringsidkare och delägare i handelsbolag grundar sig pensionen på den deklarerade inkomsten i företaget.

Om du vill kan du förbättra det sociala skyddsnätet för dig själv och dina anställda, bland annat när det gäller pensioner. Det gör du genom att ansluta dig till ett arbetsgivareförbund och på så sätt få tillgång till kollektivavtalade försäkrings- och pensionspaket. Du kan också teckna olika typer av tjänstepensioner, som du och dina anställda tillsammans kommer överens om hur de ska utformas.

Tjänstepensionen skyddas vid sjukdom och arbetsskada

Om man blir sjuk eller skadas i sitt arbete finns det försäkringar som kan ge ekonomisk ersättning. Försäkringarna gäller för dem som är anställda på arbetsplatser med kollektivavtal. Även de som jobbar på företag som saknar kollektivavtal kan ha tecknat dessa försäkringar. Genom ersattningskollen.se kan man få uppgift om vilken månadsersättning man kan vara berättigad till enligt lag och avtal i händelse av att man drabbas av sjukdom eller arbetsskada. Dessutom kan man få fortsatta inbetalningar till tjänstepensionen. Här gäller det att ta reda på vad som gäller så att man inte missar den ersättning som man har rätt till.

Tre tips

  1. Kolla vad du omfattas av. Både från Försäkringskassan och via avtal på jobbet.
  2. Besök ersattningskollen.se för att få uppgift om belopp som du kan vara berättigad till under tiden du är sjukskriven.
  3. Se till att anmälan blir gjord till försäkringsbolaget. Som privatanställd arbetare behöver man anmäla detta själv till AFA. För egen maskin eller med hjälp från facket eller arbetsgivaren. På andra arbetsplatser kan det handla om att det är arbetsgivaren som anmäler. I samtliga fall är det är viktigt att anmälan görs så att man inte missar den ersättning som man har rätt till. Det går att anmäla i efterhand.

Pension från staten och från jobbet

Det är bra för din pension att börja jobba tidigt, eftersom pensionen du får i framtiden byggs upp under många år. När du jobbar och betalar skatt betalas det in pengar till den allmänna pensionen, som du får från staten. En liten del av den allmänna pensionen kallas premiepension. I premiepensionen kan du själv välja och byta fonder. Om du inte väljer någon fond själv förvaltas pengarna av den statliga fonden AP7 Såfa.

Utöver pensionen från staten får du tjänstepension. Ungefär nio av tio anställda i Sverige har tjänstepension, så chansen är stor att du är en av dem. Tjänstepension finns på alla arbetsplatser med kollektivavtal. Det innebär att arbetsgivaren betalar in pengar för din pension. Vill du bestämma var pengarna ska placeras kan du göra det, men det går också bra att låta bli. I så fall placeras de automatiskt hos ett utvalt bolag – om du är privatanställd arbetare är det AMFs traditionella försäkring som gäller.

När du närmar dig pensionen

Att jobba något eller några år längre ger en högre pension. Varje extra år du jobbar kan ge 6–8 procent mer i allmän pension.

Fram till 65 år tjänar du också in mer pengar till tjänstepensionen. För dig som arbetar inom kommun- eller landsting fortsätter inbetalningarna till tjänstepensionen även efter 65 år.