Så får du ut din pension

Det är bra att vara ute i god tid eftersom det finns en risk för långa handläggningstider. Det underlättar att sköta pensionen digitalt, då blanketter lätt kan försvinna eller fyllas i fel. Tjänstepensionen betalas oftast ut automatiskt från 65 år, och därför är det viktigt att du innan meddelar pensionsbolagen hur du vill ha dina utbetalningar.

Bra att veta innan du börjar att ta ut pension

 • Du har laglig rätt att jobba till 68 år. Den 1 januari 2023 höjs den gränsen till 69 år. Man kan också komma överens med sin arbetsgivare om att arbeta ännu längre.
 • På en del arbetsplatser har man rätt att gå ner i arbetstid de sista åren innan pensionen.
 • Vill du ha din tjänstepension tidigare, senare eller ändra utbetalningstiden måste du själv meddela pensionsbolag och banker om det. Kom ihåg att du inte kan ångra dig när tjänstepensionen väl börjat att utbetalas.
 • Tjänstegrupplivförsäkring (TGL) genom jobbet upphör i regel att gälla vid 65 år eller när man slutat arbeta. Även skydd som man tecknar privat (exempelvis livförsäkring och bolåneskydd) slutar att gälla vid en viss ålder. Kolla noga upp skyddet för anhöriga om du skulle avlida.
 • I regel får du ingen bekräftelse på att pensionsbolag och banker har fått in dina handlingar. Däremot får du det när du skickar in online. Återigen så underlättar det att ha e-legitimation och sköta pensionen digitalt. 

Så här kommer du igång!

 1. Ansök om allmän pension hos Pensionsmyndigheten. Detta måste du göra minst tre månader innan du vill ha din första utbetalning.
 2. Några månader innan du fyller 65 år skickar pensionsbolagen ut information om vad som gäller för tjänstepensionen. Anställda i offentlig sektor har normalt en högre avtalad pensionsålder. Kom ihåg att meddela i tid om du vill göra ändringar, som att ta ut pensionen tidigare eller senare. Arbetar du inom offentlig sektor behöver du oftast ansöka om din förmånsbestämda pension – kolla med din arbetsgivare om vad som gäller.
 3. Se över det samlade skyddet för dina anhöriga vid dödsfall.
 4. Ta god tid på dig så att allting blir rätt, och tveka inte på att höra av dig till Pensionsmyndigheten, pensionsbolag och banker om du är osäker.
 5. Signera med e-legitimation eller skicka in samtliga blanketter som krävs för att få ut din pension. Det finns ingen central hantering för pensioner, utan du behöver själv se till att Pensionsmyndigheten, pensionsbolag och banker har fått dina kontouppgifter och betalar ut pensionen på det sätt som du önskar.
 6. Nu är du klar!

Tips!

De flesta behöver se över sina utgifter och göra förändringar i sin ekonomi när de går i pension. För att få en uppfattning om vilka förändringar du behöver göra kan du pröva att leva på en mindre budget ett tag innan du går i pension.

Dan Adolphson Björck
Pensionsbolag och banker har olika utbetalningsdagar. Räkna med att din pension kommer att betalas ut i portioner under ett antal dagar till skillnad från lönen som för de flesta kommer ett visst datum, vanligtvis den 25:e varje månad.

Dan Adolphson Björck,
pensionsekonom