Så skriver vi på AMF

Här hittar du ord och uttryck som ofta ställer till problem för den som vill skriva tydligt och samtidigt korrekt. 

Vad heter vi?

AMFs formella namn är AMF Tjänstepension AB, men vi behöver inte alltid skriva så. Här är några riktlinjer för när vi kallar oss för vad. 

Juridiskt

Vårt juridiska namn är AMF Tjänstepension AB. Hela detta namn använder vi exempelvis i avtal och längst ned i sidfoten på brev – sammanhang där vi vårt juridiska namn behövs eller i samband med att vi skriver vårt organisationsnummer (som är 502033-2259).

Till vardags

Vårt varumärke är enbart AMF, och i texter ska namnet AMF alltid skrivas med stora bokstäver. I exempelvis annonser eller reklamfilmer säger vi ”vi på AMF” eller ”för AMF är det viktigt…”. Vi säger inte ”vi på AMF Tjänstepension”. Notera också att vi har valt att avvika från svenska standardskrivregler och skriver AMFs utan kolon, exempelvis AMFs kunder.  

Vår hemsida har adressen amf.se.

Om till exempel en tidning skriver om oss eller i andra sammanhang där man inte kan vara säker på att alla vet vad AMF gör så kan vi behöva förtydliga genom att skriva "pensionsbolaget AMF” eller i vissa fall ”tjänstepensionsbolaget AMF". Sammanhanget avgör.

Exempel: AMF Fastigheter ska berätta om sin ägarstruktur ”Vi ägs av pensionsbolaget AMF”.  

Exempel: Pensionsmyndigheten beskriver hur pensionssystemet fungerar och var man hittar information om sin pensionsförsäkring ”Vänd dig till ditt tjänstepensionsbolag, AMF är förval för dig som jobbar inom SAF-LO-kollektivet”. 

I Sverige kan ”AMF” i många fall räcka men i internationella sammanhang där vi inte är lika etablerade behövs det definitivt en kort inledande beskrivning. Här föredrar vi den kortfattade beskrivningen ”the pension company AMF” men även the occupational pension company AMF” är korrekt.

Vi ägs av LO och Svenskt Näringsliv.

Den kollektivavtalade tjänstepensionen för privatanställda arbetare heter Avtalspension SAF-LO. SAF är förkortningen för Svensk arbetsgivareförening, som 2001 blev Svenskt Näringsliv efter sammanslagning mellan SAF och Sveriges industriförbund.

När vi skriver AMF i genitivform så skriver vi AMFs. Vi frångår då den språkliga rekommendationen att en initialförkortning (som ordet "AMF" är) ska följas av ett kolon och sedan s. Exempel: EU:s inre marknad, USA:s befolkning.

Initialförkortningar som utläses som ett ord, till exempel Ikea eller Unicef har däremot inte kolon före genitiv-s, det heter alltså Ikeas och Unicefs. AMF bestämde för många år sedan att vi ville följa samma princip för att sticka ut i mängden. 

Logotypskrivningar

När namn på företag och organisationer bryter mot normala skrivregler ändrar vi dem så att de följer vanliga stavningsregler. Det underlättar läsningen. 

  • Skriv namnet med stor bokstav i början, men inga andra stora bokstäver: Iphone, Kivra och Paypal.
  • Skriv förkortningar som utläses som ord med små bokstäver (utom första): Ikea och Ica, inte IKEA och ICA.
  • Skriv ihop särskrivningar och lägg till bindestreck och foge-s enligt normala regler: Löfbergs Lila Hallen blir Löfbergs lila-hallen och Skurup Hallen blir Skurupshallen.
  • Sätt stor begynnelsebokstav bara på första ledet i flerordiga namn: Svensk försäkrings nämnder.

Undantag

  • minPension
  • minPension.se
  • BankID

Har vi kunder eller sparare?

De som har pensionsförsäkring hos oss kallar vi oftast våra kunder, men vi kan också skriva sparare. Vi undviker däremot att variera – för tydlighetens skull. Läs mer om varför vi undviker att variera här.

Återbetalningsskydd och efterlevandeskydd – vad är vad?

I de olika tjänstepensionsavtalen finns olika efterlevandeskydd. Vissa skydd kan kunden välja till, andra ingår automatiskt. Hos AMF kan kunden ha ett efterlevandeskydd som heter återbetalningsskydd. När återbetalningsskyddet betalas ut kallas det för efterlevandepension.

Det här är svårt för våra kunder – och oss själva. Därför är det viktigt att vi tänker på att alltid förklara vad vi menar så fort vi använder oss av begreppen.

Dö eller avlida?

Vi skriver dör eller avlider. De orden är synonyma och har ungefär samma stilnivå. Troligen är dock dör lättare att förstå för många av våra läsare. Vi använder inga andra synonymer, till exempel gå bort.

Om du skriver en kort text, håll dig till antingen dö eller avlida, variera inte.

E-post – mejl – mail?

Skriv e-post eller mejl. Båda varianterna fungerar i de flesta sammanhang, men e-post är något formellare. Anpassa därför valet mellan e-post och mejl efter kanal och mottagare. 

Ett enskilt meddelande kallar vi mejl, eller e-postmeddelande. Vi skriver inte mail, eftersom mejl stämmer med det svenska uttalet och passar bättre in i svenskans stavningsregler.​​​​​​​

Hur ska vi inleda och avsluta brev och mejl?

Inled personliga brev och mejl med Hej XX!. Om du inte har mottagarens namn räcker det med Hej!. Du kan välja bort hälsningsfrasen, till exempel om du skriver till en efterlevande och vill hålla en ton som inte är för hurtig. Då kan du i stället använda en ämnesrad.

Ämnesrad

I mejl används ämnesraden för att beskriva innehållet i mejlet eller för att uppmana läsaren till handling. En sådan ämnesrad kan också fungera i ett brev. Det går fint att skriva en ämnesrad ovanför hälsningsfrasen.

Avsluta brev med Med vänlig hälsning, eller Med vänliga hälsningar. De är helt utbytbara och det kan knappast förvirra läsaren om vi skriver olika.​​​​

Webbplats eller hemsida?

Använd gärna ordet webbplats, till exempel AMFs webbplats. Det är mest korrekt och kan inte misstolkas.  Hemsida kan fungera i vissa sammanhang men uppfattas som mer vardagligt. 

Tydligast är att skriva ut adressen till webbplatsen som du skriver om, till exempel amf.se eller fora.se. Du kan också hänvisa till en specifik webbsida, till exempel amf.se/pension. Gör en länk av webbadressen när du skriver på webben eller i andra digitala kanaler.​​​​​​​

Punktlistor – så används de

Det finns olika typer av punktlistor, med olika regler för hur man ska använda stor eller liten bokstav och sätta avslutande punkt. I första hand använder vi punkter (inte ”siffror”) i våra punktlistor, om vi inte hänvisar till en illustration och/eller beskriver ett flöde, eller rangordnar saker.

Det finns tre olika typer av punktlistor. 

Led med enstaka ord eller fraser som inleds med en fullständig mening har kolon efter inledningen, bara små bokstäver i listan och punkt efter sista ledet.

Exempel:

Det här påverkar storleken på ditt pensionskapital: 

  • hur mycket pengar som arbetsgivaren betalar in
  • om du har flyttat kapital till eller från AMF
  • avkastningsräntan
  • skatter och avgifter för förvaltning och administration
  • arvsvinster
  • pensionsutbetalningar.

Led som är en fortsättning på den inledande meningen har inget kolon efter inledningen, bara små bokstäver i listan och punkt efter sista ledet.

Exempel:

Beloppets storlek beror på;

  • hur stora inbetalningarna är
  • hur stor andel som används för beräkning av garanterat pensionsbelopp 
  • hur länge försäkringen ska betalas ut och när utbetalningen startar. 

Led med fullständiga meningar har kolon efter inledningen och stor bokstav och punkt i varje led.

Exempel:

Stämmer detta på dig? I så fall passar troligen traditionell försäkring bra för dig:

  • Jag vill inte vara aktiv när det gäller min tjänstepension.
  • Jag vill att min tjänstepension ska bidra till omställningen mot ett hållbart samhälle.
  • Jag vill överlåta placering och förvaltning till AMFs erfarna förvaltare, som aktivt jobbar för att mitt pensionskapital ska växa.
  • Jag vill ha en riktigt låg avgift.
  • Jag vill ha trygghet i form av ett garanterat belopp samtidigt som jag har en chans att få mer.   

Rapporter och dokument

Många av oss hanterar dagligen rapporter, protokoll och liknande texter. Målgruppen för sådana texter oftast medarbetare på AMF eller kollegor i branschen. Därför är det lätt att vi skriver på "försäkringska" – eftersom vi förutsätter att de vi kommunicerar med förstår och använder ungefär samma språk som vi själva.

Mottagaren ska alltid vara i centrum

Glöm inte bort att försöka skriva så enkelt som möjligt även för dina kollegor. Det viktigaste är – som alltid – att mottagaren förstår ditt budskap. Skriv inte för komplicerat, men slarva inte heller så att du kanske missar både bokstäver och ord. Det brukar bli mest effektivt i längden, både för dig och de du skriver för. 

Här hittar du regler för hur vi hanterar vanliga begrepp internt på ett enhetligt sätt.

Vi tillämpar svenska skrivregler med ”modern” tolkning. Det innebär att vi skriver:

  • vd och vd:s med gemener (ej VD)
  • ska (ej skall)
  • enligt SAFe-praxis när vi använder oss av begrepp inom SAFe
  • regelbok, kryssval, kärnaffär och utskott, exempelvis ersättningsutskott, revisionsutskott och finansutskott, med inledande gemen (liten bokstav), då de inte är ”egennamn”
  • bolaget med inledande gemen, när vi syftar på AMF
  • ej definierade begrepp med inledande gemen, men med inledande versal för definierade begrepp, exempelvis uppdraget avseende diskretionär förvaltning ("Förvaltningsuppdraget")

Vidare skriver vi följande:

  • enklare förkortningar skrivs ut, exempelvis bland annat i stället för bl.a. eller bl a med mera i stället m.m.
  • kronor i stället för kr (i tabeller kan kr användas av utrymmesskäl)
    SEK används vid behov
  • nummer ett till tolv i bokstäver och övriga nummer i siffor, exempelvis tre kunder respektive 15 kunder
  • siffror om de är väsentliga i sammanhanget – exempelvis i tabeller eller prisuppgifter
  • siffror vid decimaltal
  • miljoner kronor respektive miljarder kronor i stället för mkr respektive mdkr för att undvika missförstånd (i tabeller kan mkr och mdkr användas av utrymmesskäl)
  • procent (ej %) används normalt i löpande text. I tabeller kan % användas av utrymmesskäl.

Organisationer skrivs enligt exempel nedan 

Enheter

Försäkring
Marknad & Kommunikation (förkortas M&K)
Stab (förkortas staben)
Kapitalförvaltning/AMF Fonder (förkortas kapitalförvaltningen och inte fondbolaget)
IT

Avdelningar

Erbjudande
Kvalitet & Support
Affärs- & Verksamhetsutveckling
IT Drift
 IT Interna system

Grupper

Kompetenscenter Erbjudande
Reskontra & Pensionsutbetalningar

Titlar

enhetschef Försäkring Marie Litezings
stabschef Malin Omberg (undantag från enhetscheferna)
avdelningschef Erbjudande Richard Eklund
tillförordnad gruppchef Reskontra & Pensionsutbetalningar Anna Bergkvist Söderman 

Lagar och regelverk skrivs enligt exempel nedan 

Enligt försäkringsrörelselagen (2010:2043)
Enligt försäkringsavtalslagen (2005:104)
Enligt Finansinspektionens föreskrifter om försäkringsdistribution (FFFS 2018:10)